Houd je er ook van om te reizen en gave avonturen aan te gaan? Dat kan soms aardig in de kosten gaan lopen. Helemaal wanneer je alles wilt zien, alles wilt doen en ook nog eens van lekker eten houdt. Maar je kunt ook reizen maken met een klein budget. Hier vind je een aantal tips die je gaan helpen om de wereld te ontdekken, zonder je hele bankrekening te hoeven plunderen.

Flexibele data

Het maakt niet uit wat je wilt gaan boeken, maar praktisch alle zaken in de reisbranche hebben variable prijzen. Je zult merken dat prijzen in het hoogseizoen overal hoger zullen liggen. In het laag seizoen heb je de meeste kans op een goedkope vakantie. Om hoge kosten voor je reis te voorkomen, is het verstandig om flexibele reisdata te hebben. Uiteraard is dit niet mogelijk met elke baan, maar ook al weet je ongeveer wanneer je tijd hebt, pin je dan niet vast op bepaalde reisdata. Zo kun je aanbiedingen voor vliegtickets of hotels in de gaten houden. Er zijn geregeld spot goedkope vliegtickets te vinden. Al het zoekwerk hoef je niet eens zelf te doen, want er zijn verschillende sites die al die goedkope tickets al voor je hebben uitgezocht.

Verschillende opties vergelijken

Tijdens het boeken van je trip zijn er altijd vele opties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hotel, hostel, appartement of je gaat voor een airbnb. Om alle overnachtingsmogelijkheden met elkaar te vergelijken, zal je op verschillende websites moeten kijken. Vaak hebben bepaalde websites dagdeals of is een overnachting goedkoper om hem samen met een vliegticket te kopen. Ga je overnachten in een appartement of airbnb, dan heb je vaak de beschikbaarheid tot een keuken. Door zelf te koken bespaar je weer geld uit dat je aan andere dingen kunt besteden. Hostels worden vaak geassocieerd met grote, gedeelde kamers en faciliteiten. Toch zijn er ook veel goede hostels waar je een kamer voor twee personen kunt krijgen met eigen badkamer.

Tips voor het boeken voor een overnachting:

    • Boek een kamer met gratis annulering, mocht je toch iets anders (of goedkopers) tegenkomen, dan betaal je geen extra annuleringskosten. Zo ben je verzekerd van een goede prijs en locatie.
    • Iets meer betalen voor je overnachting als het een goede locatie heeft, bijvoorbeeld in het stadscentrum, is niet onverstandig. Dit bespaart je weer kosten voor het openbaar vervoer of taxi’s.
  • Vergelijk kamers op diverse websites en probeer verschillende data. Reizen van maandag tot en met vrijdag zijn over het algemeen goedkoper dan in het weekend.

Goede voorbereiding

Men zegt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dit is ook zo voor het reizen met een klein budget. Om te voorkomen dat je reis veel duurder uitvalt dan je wilt uitgeven, stel je een budget vast. Wat wil je uitgeven aan je totale reis en zoek dan voordat je gaat boeken uit of dit haalbaar is op de bestemming naar keuze. Misschien moet je je budget bijstellen of toch een andere plek kiezen. Naast het boeken van tickets en overnachtingen is het goed om te kijken naar vervoer als je daar bent. Is het mogelijk alles te lopen, is er goed openbaar vervoer beschikbaar of moet alles met de taxi. Het nemen van een taxi maakt je reis duurder. Het openbaar vervoer is altijd een goede keus, want er zijn vaak kaarten voor meerdere dagen te krijgen die in verhouding goedkoper zijn dan losse enkeltjes. Mocht alles op loopafstand zijn, is dit natuurlijk helemaal goed voor je budget.

Sightseeing on a budget

Bij een goede voorbereiding is het verstandig om vooraf te bekijken wat je allemaal wilt doen en hoeveel het gaat kosten. Dit kan je dan al meenemen in je budget. Er zijn bezienswaardigheden zoals musea die op bepaalde dagen of tijden gratis entree hebben. Ook zijn er in veel grote steden passen beschikbaar waarbij je voor een vast bedrag meerdere locaties en activiteiten kunt doen, zonder extra kosten. Ben je nog student, vergeet dan niet je studentenpas mee te nemen. Voor studenten geldt bij veel bezienswaardigheden een korting op entreegelden. Niet alle dingen die je gaat doen, hoeven geld te kosten. Zoek op internet naar gratis activiteiten op jouw bestemming. De lijst is groter dan je denkt.

Laat je niet tegenhouden door je bankrekening als je wilt gaan reizen. Ook met een klein budget kan je geweldige plekken bezoeken. De belangrijkste regels zijn dat je je laat leiden door je bestemming, je open moet staan voor nieuwe dingen en om van alle ervaringen die op je pad komen volop te genieten. En beetje bij beetje zal je de hele wereld leren kennen.