Steeds meer mensen kiezen Amerika als hun vakantiebestemming, maar weten vaak niet dat ze van te voren een reistoestemming moeten aanvragen. Deze reistoestemming wordt ook wel ‘ESTA’ genoemd.

Wat is een ESTA?

Het ‘Electronic System for Travel Authorization’ is een geautomatiseerd systeem die bepaald of reizigers in aanmerking komen om naar Amerika te reizen. De ESTA wordt na de goedkeuring elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Tijdens het inchecken is te zien of er een geldige ESTA gekoppeld is aan je paspoort.

Wat is het Visa Waiver Program?

De Amerikaanse overheid heeft deze regeling ingesteld zodat burgers van de landen die onder het ‘Visa Waiver Program’ vallen visum vrij mogen reizen, maar op deze manier toch vooraf beoordeeld kunnen worden. De reizigers die niet onder een van deze landen vallen dienen wel een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Wat zijn de regels voor het reizen met een ESTA?

Het is goed om te weten dat je een retourticket nodig hebt om te kunnen reizen met een ESTA. Hiermee mag je 90 dagen achtereen in Amerika verblijven, meerdere keren tijdens de geldigheidsperiode van twee jaar. Niet vergeten om een nieuwe ESTA aan te vragen wanneer je paspoort verlengd moet worden. Je huidige ESTA komt dan te vervallen omdat deze gekoppeld is aan het paspoortnummer. Heb je alleen een tussenstop in Amerika? Ook dan dien je een ESTA aan te vragen.

Waar kan ik deze aanvragen?

Een ESTA is online aan te vragen. eVisa Application Service kan jou hierbij helpen. Zij hebben het aanvragen van een ESTA al makkelijker voor je gemaakt door hun Nederlandse aanvraagformulier, een Nederlandse klantenservice en de ingebouwde controles zodat fouten maken beperkt wordt. De medewerkers controleren vooraf elke aanvraag en nemen contact met je op bij onduidelijkheden. De goedgekeurde ESTA wordt per e-mail naar je toegestuurd en tegen een kleine vergoeding ook per post. Betalen doe je gewoon met iDEAL.

Wanneer kan ik deze het beste aanvragen?

De beoordeling mag maximaal 72 uur duren. Vraag je ESTA tenminste 72 uur voorafgaand aan je reis aan. Maar het beste is om dit nog eerder te doen, namelijk een week of vier van te voren. Stel dat jouw aanvraag wordt afgewezen dan is er nog een mogelijkheid om een visum aan te vragen. Als je nog niets geboekt hebt, is het geen probleem dat je geen verblijfadres kunt opgeven. Dit is namelijk het enige wat jij achteraf kosteloos kunt laten aanpassen.

Tot slot nog een aantal tips:

  • Vrouwen dienen alleen hun meisjesnaam in te vullen bij achternaam,
  • Bij voornaam dien je al je voornamen op te geven,
  • De letter ‘O’ komt niet voor op het Nederlands paspoortnummer, dit is het cijfer ‘0,
  • Dien een groepsaanvraag in door op de knop ‘reiziger of familielid toevoegen’ te klikken,
  • Een spoedprocedure bestaat niet, de beoordeling mag altijd 72 uur duren. Wel kunnen
  • Wij de aanvraag met voorrang verwerken. Laat het ons zo snel mogelijk weten dat je snel vertrekt.