De beste plek in Europa om de meest ultieme kerstsfeer te proeven is in Londen. De Engelsen zijn verzot op Kerstmis en al in november wordt de kerstverlichting in de hoofdstad aangebracht. De winkeletalages worden spectaculair versierd en op meerdere plekken in het centrum worden ijsbanen aangelegd. Nabij deze ijsbanen, waar jong en oud zich prima weten te vermaken, kun je meestal ook een gezellige kerstmarkt vinden. In deze feestelijke winterperiode is dan ook meer dan genoeg te doen in Londen. In dit artikel vind je de absolute hoogtepunten voor een onvergetelijk kerstbezoek aan Londen.

Winter Wonderland in Hyde park

Wanneer je tussen half november en 1 januari in Londen verblijft, is een bezoek aan Winter Wonderland in Hyde park een absolute must. Een groot deel van het park wordt omgetoverd tot een sprookjesachtig wintertafereel met een ouderwetse kermis, compleet in kerstsfeer. Een ritje in het gigantische reuzenrad zorgt voor een waanzinnig uitzicht over een uitbundig versierd Londen.

Naast de twee kerstcircussen vind je hier ook de meest grote ijsbaan van heel Londen en misschien zelfs van heel het Verenigd Koninkrijk. Sinds de eerste editie van Winter Wonderland in 2007 neemt het evenement jaarlijks in omvang toe. Het is ongetwijfeld de meest gezellige plek om de donkere dagen rondom Kerstmis door te brengen. Sinds haar ontstaan hebben al circa 15 miljoen mensen Winter Wonderland en haar kraampjes, restaurants en cafeetjes bezocht. De entree is kosteloos, je betaalt uiteraard wel voor de attracties.

Trafalgar Square

Ieder jaar schenkt de stad Oslo een kerstboom van wel zo’n 20 meter hoog aan Londen. Dit is een gebaar van dankbaarheid voor de hulp die Engeland heeft geboden aan Oslo en Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks vindt op 1 december de officiële ceremonie plaats waarbij de vijfhonderd lichtjes in de gigantische kerstboom worden aangestoken. Dit is het startsignaal van een maand lang intens kunnen genieten van de meest heerlijke kerstsfeer op het plein. De hele decembermaand kun je hier de Christmas Singers vinden, een koor dat de meest prachtige en sfeervolle kerstliederen ten gehore brengt. Op het hele plein waan je je in een soort kerstdorp waar vele activiteiten plaatsvinden.

Een lichtjestour in een originele dubbeldekker

De beste manier om alle kerstlichtjes, waarmee werkelijk de hele hoofdstad sensationeel verlicht is, te bekijken, is via een toer met de speciale open-dak bus. Deze originele dubbeldekkers leiden je door de iconische straten van Londen en brengen je in de magie van Kerstmis. Deze 45 minuten toer kun je boeken vanaf 17 november van donderdag tot en met zondag. Vanaf 6 december rijden de speciale bussen dagelijks. Zo kun je lekker achterover leunen en heerlijk ontspannen terwijl je door de meest bruisende plekken in Londen wordt geleid, waaronder Regent Street en Piccadilly Circus. Ondertussen word je vermaakt door een professionele gids, compleet met live entertainment met verhalen over Kerstmis in het verleden en heden.

De bekende warenhuizen

De etalages van de bekende warenhuizen zoals Harrods, Selfridges en Liberty worden tijdens de kerstperiode altijd weelderig uitgedost. Deze etalages op zich zijn al een ware attractie waarbij je helemaal kunt wegdromen. Voor de Londenaren zelf is Harrods de meest bekende traditie. Ieder jaar versiert Harrods zijn 20 etalages weer mooier en mooier en elk jaar staan er weer massa’s mensen in de rij. De kerstafdeling van Harrods wordt Christmas World genoemd en is in het bijzonder geliefd bij kinderen. In december staan de kinderen geduldig in de rij om bij de kerstman op schoot te komen en hun cadeau te ontvangen. Maar ook op Oxfordstreet, bij Selfridges (bekend van de televisieserie), kom je in december de kerstman tegen.

Verder vind je de beste man, samen met de meest uitgebreide sortering aan speelgoed, bij Hamleys. Bij dit speelgoedparadijs is het pas echt feest. Want voor wie denkt dat de Kerstman zijn zaakjes vanaf de Noordpool regelt, die heeft het mis. Hier zie je hoe de Kerstman te werk gaat samen met zijn elfjes, druk bezig met het verzamelen van cadeautjes en inpakken. Een belevenis voor jong en oud. Het speelgoed kan van tevoren getest worden, het personeel nodigt je daar zelfs toe uit. Hier vind je de meest unieke kerstcadeaus zoals bijvoorbeeld de originele Paddington beren in alle maten. Je kunt hier zelfs je eigen teddybeer (of ander dier) laten vullen en aankleden.

Boxing Day

De Engelsen vieren alleen kerstavond en eerste kerstdag. Een tweede kerstdag komt niet voor en kans om even uit te buiken na twee overvloedige diners is er niet bij. Op 26 december gaat men al vroeg uit de veren voor Boxing Day. Voor shopaholics is dit dé meest mooie dag van het jaar. Vroeg opstaan dus om net na opening de allerbeste koopjes te bemachtigen. Vrijwel alles gaat in de opruiming, want er moet plaats gemaakt worden voor de zomercollecties. De kortingen zijn werkelijk spectaculair. Veel winkels openen op deze dag al vroeg hun deuren en er zijn zelfs winkelliefhebbers die de avond ervoor al met een dekentje of een slaapzak voor de deur gaan liggen.

Overigens doet het meest bekende warenhuis in Londen, Harrods, niet mee aan Boxing Day. Traditiegetrouw opent Harrods elk jaar één dag later, precies om negen uur, de deuren voor de rijen met wachtende mensen. Gevolgd door een ceremonie, ofwel een bekende Brit die een lintje doorknipt, waarna de massa koopjesjagers zich naar binnen snelt. De eerste uren lijkt het dan ook wel een gekkenhuis in Harrods.  

Oudejaarsavond in Londen

De Londenaren tellen ouderwets af naar het nieuwe jaar. Zodra de Big Ben 12 uur slaat, barst er een enorme vuurwerkshow vanaf de Londen Eye (grote reuzenrad) en boven de Thames los. Dit spektakel alleen al, maakt een bezoek aan Londen rondom Oud & Nieuw meer dan de moeite waard. Deze wereldberoemde vuurwerkshow is zo populair dat je, om een plekje rondom de Londen Eye te bemachtigen, vooraf een kaartje (circa 10 pond) dient te kopen. Een groot gebied wordt daarvoor afgezet, maar desondanks zijn de kaartjes ieder jaar alweer vroeg uitverkocht. Een andere manier om dit spectaculaire vuurwerk te bekijken is, onder andere, vanaf de Thames. Meerdere rondvaarten inclusief diner worden er georganiseerd, die tot de jaarwisseling zelf duren en vanaf het water een fantastisch uitzicht op het vuurwerk bieden. Houd je van stappen? Tijdens Oud & Nieuw zijn er waanzinnig goede clubs in de stad waar je het nieuwe jaar uitgelaten kunt inluiden.

Vluchten naar Londen

Er gaan dagelijkse meerde vluchten vanuit Nederland naar Londen. Voor een klein bedrag vlieg je al vanaf Schiphol of een ander lokaal vliegveld naar deze wereldstad. De vliegtickets en hotelprijzen zijn in de december maand wel duurder dan de rest van het jaar. Dit mag de pret niet drukken, want Londen bezoeken tijdens de kerst is echt de moeite en het geld waard.