Dubai is één van de zeven emiraten die behoren tot de Verenigde Arabische Emiraten. In Dubai is alles groot, groter grootst. Het is de stad waar alles kan, waar alles over the top is en waar er niet gek wordt opgekeken als er een auto langsrijdt die meer dan ons huis kost. De stad is gaan groeien vanaf de jaren 90 en heeft zich in zeer snelle tijd ontwikkeld. En dat is te zien. Wil je meer weten over een trip naar Dubai, dan heb ik hier alle informatie voor je op een rijtje gezet zodat je je goed kan voorbereiden voor een reis naar Dubai.

Praktische informatie

De reistijd naar Dubai is ongeveer 6 uur. De terugreis is meestal ongeveer 7 uur door de tegenwind. Er gaan dagelijks meerdere, directe vluchten tussen Amsterdam en Dubai met verschillende vliegmaatschappijen. Bij aankomst op de luchthaven moet je een geldig paspoort bij je hebben dat nog tenminste zes maanden geldig is. Je krijgt een visa on arrival die 30 dagen geldig is. Er is een tijdsverschil van 3 uur later in de winter, maar in de zomer is dat door onze zomertijd 2 uur. De munteenheid van de VAE is de Dirham. Deze wordt aangeduid met AED en €1,- is ongeveer AED 4,50. Uiteraard is dit afhankelijk van de wisselkoers. Er zijn overal pinautomaten beschikbaar, er kan bijna overal met creditcard betaald worden en in winkels kan er vaak ook met onze Nederlandse wereldpas betaald worden.

Hotel Deals DubaiBooking.com

Beste reistijd

Wil je Dubai bezoeken dan zou ik adviseren om in de lente of herfst te gaan. Het weer is er dan uitstekend. Het is niet te warm dat je niks meer kunt en wilt doen, maar wel warm genoeg om lekker naar het strand te gaan. De wintermaanden gelden voor Dubai als de ‘regenperiode’. De neerslag die er dan valt, is te verwaarlozen. Wel kunnen er zandstormen zijn door de harde wind die zorgen voor beperkt zicht en er kunnen dagen met veel mist voorkomen. Mocht je met een krap budget reizen, dan kan je ervoor kiezen om in de zomer te gaan. De prijzen van hotels zijn dan laag, maar het is dan ook heet. Het kan er overdag 40 graden of warmer zijn. Daarbij is het wel zo dat bijna alle hotels een zwembad hebben en overal airco is, maar toch, het blijft heel erg heet.

Van A naar B in Dubai

Aangezien er in Dubai meer auto’s zijn dan mensen, kan het verkeer vooral tijdens de spits behoorlijk druk zijn. Reken dus genoeg tijd als je van de ene kant van Dubai naar de andere kant wilt gaan. Een auto huren in Dubai is prima te doen. Bekijk voordat je gaat rijden goed naar de verkeersregels en zorg dat je navigatie hebt. Wil je niet zelf rijden dan is een taxi een goed alternatief. De prijzen van de taxi’s zijn goed betaalbaar en omdat alle taxibedrijven onder toezicht staan van de overheid voldoen ze aan strenge eisen. Vrijwel overal kan je een taxi aanhouden en bij de malls staan er altijd tientallen te wachten. Het openbaar vervoer is ook goed geregeld in Dubai. Zo zijn er twee metroverbindingen die de stad doorkruisen, zijn er tientallen busverbindingen en honderden bushaltes en rijd er een tram in Dubai Marina. Betalen in het openbaar vervoer kan met de Nol kaart. Dit is een chipkaart die kan worden opgeladen en waarmee je toegang krijgt tot de perrons. De kosten hiervan zijn echt ontzettend goedkoop. Een Nol kaart kan je bij alle OV stations.

Andere belangrijke zaken

Vergeleken andere Islamitische plekken in het Midden-Oosten wordt er in Dubai toleranter omgegaan met veel zaken. Toch zijn er belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Het nuttigen van alcohol in restaurants en café’s die een vergunning hiervoor hebben, is toegestaan. Ook is het geen probleem om alcohol mee te nemen dat je bijvoorbeeld op de luchthaven hebt gekocht en deze op je hotelkamer nuttigen. Houdt er rekening mee dat alcohol niet te koop is in de winkel of bij de supermarkt. Het is niet toegestaan om in het openbaar alcohol te nuttigen, te rijden onder invloed. Hierop staan hoge gevangenisstraffen.
  • Er zijn een aantal kledingvoorschriften belangrijk in Dubai. Bij een bezoek aan moskeeën, religieuze gebouwen of andere openbare gebouwen is het van belang dat de schouders en knieën bedekt zijn. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Iedere mall heeft zijn eigen kledingbeleid dat vaak staat aangegeven bij de ingang. Over het algemeen geldt dat de schouders en de knieën bedekt moeten zijn en dat kleding niet te sexy en aanstootgevend moet zijn. Het is niet zo dat je direct in de problemen zult komen als dit niet opvolgt, maar aangezien je in een Islamitisch land bent, is het beleefd om je aan te passen. Alleen bij het zwembad of op het strand is het dragen van zwemkleding toegestaan. Toppless zonnen is verboden en hiervoor kan je zelfs worden opgepakt.
  • Drugs is een absoluut een no-go voor Dubai. Hierop staan strenge straffen.
  • In het openbaar zoenen of het tonen van te veel affectie tussen hetero stellen is niet toegestaan. Hiervoor kan je een boete krijgen. Voor seksuele handelingen kun je zelfs worden opgepakt. In het hele Midden-Oosten geldt (helaas) nog steeds dat homoseksualiteit verboden is. Hier staan zware straffen op.

Wil je weten welke dingen je allemaal kunt doen in Dubai? Kijk dan hier.