Het openbaar vervoer is op Bali niet zo eenvoudig als in andere landen. Het kost je veel tijd en energie om uit te vogelen hoe het precies werkt. Beter kies je op Bali voor een taxi. Zodra de deuren zich op het vliegveld openen zul je merken dat er voldoende chauffeurs zijn die jou graag naar het hotel willen brengen. Het vaak opdringerige gedrag van de chauffeurs merk je over het hele eiland. Voor sommige inwoners is het vervoeren van toeristen echte noodzaak, dit is namelijk hun inkomen. Deze chauffeurs rijden particulier of hebben een klein bedrijfje in het vervoeren van mensen. Naast de standalone chauffeurs heeft Bali ook een taxibedrijf wat je volledig legaal naar je volgend adres brengt, maar ook hier is het soms opletten geblazen.

Blue Bird Group & Copycats

Veruit het grootste vervoersbedrijf op Bali is Blue Bird Group. De Blue Bird taxi’s zie je overal op het eiland rijden en brengen jou veilig van a naar b. Door het succes en transparantheid van dit bedrijf zijn er veel look-a-like auto’s. Het is daarom verstandig om eerst 2x te kijken, voordat je in de taxi stapt. Voor je het weet zit je in een gekopieerde versie en dit is waarschijnlijk niet de bedoeling. De originele Blue Bird taxi’s zijn te herkennen aan de Blue Bird vogel op het dakbord en de witte tekst “Blue Bird Group” op de vooruit. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je de chauffeur vragen om zijn Blue Bird pas.

Blue Bird taxi tips

Nu je weet hoe je een echte Balinese Blue Bird taxi kunt herkennen is het belangrijk om te weten hoe nu verder. Zelfs bij dit grote bedrijf zijn niet alle chauffeurs even eerlijk. Ze “vergeten” de meter aan te zetten en hebben nooit wisselgeld. Stap goed voorbereid in een Blue Bird taxi met deze tips:

  • Boek een taxi op Bali online of met de Blue Bird app op je smartphone. Zo weet je altijd zeker dat je in een echte Blue Bird auto stapt. Je kunt eenvoudig met je creditcard betalen of cash aan de chauffeur.
  • Vraag de chauffeur altijd naar zijn meter in de auto. Alle Blue Bird taxi’s hebben een taximeter, maar worden niet altijd aangezet. Vraag de chauffeur voor vertrek om deze aan te zetten om nare verrassingen bij aankomst te voorkomen.
  • Als je cash wilt afrekenen is het verstandig om kleingeld bij je te hebben om gepast te kunnen betalen. Sommige chauffeurs kunnen niet of zeggen dat ze niet kunnen wisselen.
  • Check het Taxi ID nummer. Mocht je je niet veilig voelen in de taxi, dan kun je dit aangeven bij Blue Bird door middel van dit nummer. Als je via de app boekt word je gevraagd de rit te beoordelen.

Het boeken van een taxi via de BB app is een echte aanrader. Je vult super eenvoudig je pick-up en drop-off adres in. De app geeft je een indicatie van de kosten en laat je weten hoe lang het duurt tot de taxi arriveert bij je pick-up adres. Het enige nadeel is dat je internet nodig hebt om de applicatie te kunnen gebruiken. Voor korte ritten tot ongeveer 45 minuten is een taxi op Bali met Blue Bird echt aan te raden.

Taxi’s op Bali zonder meter

De chauffeurs die zonder meter toeristen vervoeren kun je gemakkelijk vinden. Op elke straathoek, toeristische trekpleister en uitgang staan ze op jou te wachten. Ze vragen herhaaldelijk of je een taxi nodig hebt of misschien vervoer op een andere dag tijdens je verblijf. Mocht je beslissen om met zo’n chauffeur te gaan reizen moet je voor die tijd duidelijke afspraken maken over de kosten. Ze zullen vaak 3 a 4 keer het bedrag vragen wat je anders kwijt bent bij een taxi met een meter. Mocht je zonder onderhandelen akkoord gaan met de prijs zul je zeker te veel betalen. Onderhandelen bij dit soort chauffeurs is belangrijk!

Grab app

Naast de applicatie van Blue Bird kun je ook de app Grab downloaden op je smartphone. Je kunt Grab vergelijken met Uber. Particulieren en bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden en kunnen ritten accepteren die worden aangevraagd via de app. Je kunt voor verschillende manieren van transport kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om een autorit te boeken, maar ook kun je bij iemand achterop de scooter stappen. De prijzen staan direct aangegeven en je kunt cash betalen aan de chauffeur of een betaaloptie toevoegen in de app.

Shuttles & Prive chauffeurs

Een taxi op Bali is niet altijd de enige manier waarop je het eiland kunt verkennen. Vaak bieden hotels prive chauffeurs aan die jou een hele dag of een deel ervan kunnen vervoeren. Zo’n prive chauffeur kost ongeveer 500.000 IDR (omgerekend zo’n 30 euro) per dag en laat je heel Bali zien. Ook hier geldt onderhandelen en een vaste prijs afspreken. Naast chauffeurs bieden hotels vaak shuttles aan die je naar het vliegveld, winkelcentrum of andere toeristische trekpleister brengt. Meestal kun je dit soort informatie vinden op de website van het hotel en anders kun je het vragen aan de conciërge in de lobby.

Wees niet te bang om te onderhandelen als je een taxi wilt op Bali. Het is heel normaal en alle chauffeurs weten niet anders. Welke type van vervoer je ook kiest, het is zeker de moeite waard om het eiland te verkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here