Angst voor het onbekende is schering en inslag voor mensen die nog nooit eerder naar Bali zijn gereisd. Een gelijk aantal goede verhalen en slechte verhalen circuleren voortdurend over dit prachtige eiland. Hieronder staat een lijst met reistips voor alle personen die nog nooit eerder naar Bali zijn gereisd. Deze tips zullen je helpen om voorbereid te zijn op je vakantie en om ervoor te zorgen dat je een fantastische vakantie hebt op dit prachtige eiland.

Bali – Visa on Arrival (VoA)

Wanneer je op reis gaat naar Bali kun je op het internationale vliegveld een gratis visum krijgen voor maximaal 30 dagen. De “30day-FREE VISA” wordt alleen verstrekt aan toeristen uit 160 geselecteerde landen, waaronder Nederland. Voor een gratis visum moet je wel een ticket kunnen tonen waarop duidelijk is dat jij weer vertrekt binnen 30 dagen en in het bezit zijn van een paspoort met een minimum geldigheid van 6 maanden. Je kunt er ook voor kiezen om een “Visa on Arrival” te nemen. De VoA (Visa on Arrival) kost 35 dollar en is ook 30 dagen geldig. De Visa on Arrival voor Bali is interessant wanneer jij langer wilt blijven dan 30 dagen. De VoA is namelijk eenvoudiger te verlengen na de eerste periode met nog eens 30 dagen.

Bagage meenemen op je vakantie naar Bali

Het is goed om licht te pakken. Zelfs als je in de verleiding komt om extra dingen in je koffer te gooien, doe het dan niet. Bali’s kleding is extreem goedkoop en of je nu van winkelen houdt of niet, zeker weten dat je koffer veel zwaarder zal zijn bij je terugkeer. Ook merkkleding is ruimschoots verkrijgbaar op Bali. Toiletartikelen of andere verzorgingsproducten kunnen voor een fractie van de prijs aangekocht worden bij de 24 uur Mini Markets. De enige toiletartikelen die aan te raden zijn om zelf mee te nemen, zijn persoonlijke artikelen voor vrouwen en zonnebrandmiddelen, omdat deze vrij duur zijn op Bali.

Wandelschoenen of stevige schoenen meenemen

Pak een paar goede wandelschoenen in. De wandelpaden op Bali zijn niet bepaald structureel gezond. Hoewel het dragen van schoenen behoorlijk warm kan zijn in de vochtige omgeving, zullen je voeten je bedanken als je er goede en stevige schoenen draagt. Zeker wanneer jij van plan bent om bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de rijstvelden, is het aan te raden om dit niet op slippers te doen. Goede schoenen zijn erg belangrijk.

Geld wisselen in Bali

Wissel geen geld voordat je vertrekt. Hoewel je misschien al verhalen hebt gehoord van oplichters die actief zijn in de straten van Bali, zal dit niet gebeuren als je enkele eenvoudige regels volgt. Je krijgt op Bali een beter tarief om geld te wisselen dan in je eigen land. Zorg ervoor dat je naar een erkende geldwisselaar gaat. Daar mag je jouw geld niet geven, totdat je het geld hebt geteld dat zij aan jou hebben gegeven. Ook moet je ervoor zorgen dat je een ontvangstbewijs krijgt. Als je dit geen goed idee vindt, ga dan naar een bank. Normaal gezien hebben ze ook in de banken goede wisselkoersen om je geld te wisselen. Nog beter is het om geld te pinnen met je bankpas bij een van de erkende ATM’s op Bali. Een betrouwbare ATM automaat vind je in een bankgebouw of in je hotel. Pin geen contant geld op straat of bij een lokale winkel.

Contant geld is beter dan een creditcard

Het is beter om contant geld te gebruiken, dan het gebruik van creditcards. Afhankelijk van de bank waarbij je aangesloten bent, betaal je over het algemeen kosten op elk ogenblik dat je jouw creditcard gebruikt op Bali. Dit is normaal gesproken een percentage van wat je hebt uitgegeven. Over de periode van een hele vakantie, kan dit bedrag zeer groot zijn. Als je toch eerder het gebruik van een creditcard verkiest, is het aan te raden om eerst contact op te nemen met je bank, om te weten hoe groot de kosten per transactie zullen zijn.

Opletten met chauffeurs op Bali

Wees voorzichtig met chauffeurs. Als je een chauffeur vindt die jou een te goedkope prijs biedt voor een dag transport, let dan zeker op. De chauffeurs kunnen sluw te werk gaan, want ze verdienen vaak een commissie op uitstappen waar je entreegeld moet betalen. Ze brengen je dan bewust naar bepaalde plaatsen, om via een commissie op jouw entree geld te ontvangen. Vaak bieden de hotels op Bali ook transporten aan. Deze zijn veelal betrouwbaar en goedkoop als je het vergelijkt met westerse prijzen. Mocht je wel willen kiezen voor een chauffeur die jou op straat aanspreekt is het goed om gelijk duidelijk te maken wat jouw wensen zijn en wat jij vooral niet wilt. Onderhandelen over de prijs is ook aan te raden, maar zoek niet de bodemprijs op.

De taxi nemen

Als je de taxi neemt op Bali, doe je er goed aan om er één te nemen die een meter bevat. Op die manier kan je een correcte prijs krijgen bij het nemen van een taxi. Bij taxi’s zonder meter, kan je onderhandelen in de prijs. Als je dus ongeveer weet wat een taxi met meter rekent, kan je onderhandelen over de prijs bij een taxi zonder meter. Wanneer je legaal en betrouwbaar vervoert wilt worden met een taxi kun je het beste gebruik maken van een blue bird taxi. Deze kun je eenvoudig reserveren met een app op je smartphone. We hebben al eens eerder een artikel geschreven over een taxi op Bali.

Bali Indonesie markt

Koopjes op markten

Op markten zijn er winkeliers die de prijs willen optrekken bij bepaalde producten, kleding, souvenirs, enzovoort. Als ze de prijs die je bereid bent om te betalen niet geven, wandel dan gewoon weg. Wanneer ze jou achtervolgen, betekent dit dat jouw prijs redelijk is. Op deze manier verdienen veel Balinese winkeliers hun geld. Je doet er goed aan om te onderhandelen voor de laagste prijs en als je eenmaal hebt ingestemd, kan je ze een beetje extra geld geven. Dit extra geld bevat voor ons niet veel waarde, maar voor de mensen uit Bali is het een groot bedrag. Dit zal hen doen beseffen dat je geen oplichter bent en ze zullen jou hiervoor enorm dankbaar zijn.

Ga niet naar de markten en het strand van Kuta

Als je niet lastig gevallen wilt worden door mensen die je dingen proberen te verkopen, is het aan te raden om weg te blijven van de markten en het strand van Kuta. De Balinezen zijn zeer zelden smerig of agressief, maar terwijl ze proberen om hun kost te verdienen, kunnen ze soms overweldigend zijn met hun opdringerigheid. Het is niet overal zo en als je wegblijft van de markten en de belangrijkste toeristen hotspots, zal je minder kans hebben om dit mee te maken. Als iemand jou lastig valt, is het goed om dit kenbaar te maken door “No, thank you” te zeggen en gewoon door te blijven lopen. Deze manier is beter dan onbeleefd te reageren of helemaal niet te reageren. De Balinezen zijn uitstekend in het onthouden van gezichten, dus na een paar keer te bedanken zullen ze je waarschijnlijk niet meer lastig vallen.

Prijzen vergelijken tijdens het winkelen

Hoewel de prijzen er in de designerwinkels al een stuk lager zijn dan wat we gewend zijn, is het nog steeds een goed idee om wat rond te kijken. Op veel plaatsen is de verkoop tot 50% lager dan op andere plaatsen. Je kan dus zeker een beter koopje vinden door een beetje rond te kijken en prijzen met elkaar te vergelijken.

Rekening houden met belastingen

Wees voorzichtig met de belastingen, want in sommige restaurants zijn de belastingen niet bij de prijs inbegrepen. Je kan dit onderaan het menu controleren. Dit is het vermelden waard voor iedereen die nog niet eerder naar Bali is gereisd en graag zijn uitgaven bekijkt, omdat een extra belasting van 21% kan oplopen tot een redelijk bedrag.

Eet niet altijd in je hotel

Eet niet al je maaltijden in het restaurant van je hotel. Hoewel dit soms handig is, betaal je er over het algemeen veel meer dan wanneer je naar één van de vele restaurants gaat die op straat te vinden zijn. Vaak is het ontbijt inbegrepen bij de prijs van je hotelkamer, maar toch is het aan te raden om de lunch en het diner buiten je hotel te eten. Naast dat het waarschijnlijk voordeliger is is het ook veel leuker om eens te kiezen voor de lokale keuken van Bali.

Niet bang zijn voor Bali Belly

Wees niet bang voor wat “Bali Belly” genoemd wordt. Dit is een soort van ziekte met diarree en krampen. Als je er niet van het kraanwater drinkt, zal je hiervan geen last hebben. Veel mensen die al eerder naar Bali gereisd zijn, hebben nooit te maken gehad met Bali Belly. Wel moet je opletten dat je het kraanwater ook niet gebruikt als je bijvoorbeeld je tanden poetst. Ook als je op restaurant gaat, moet je opletten dat de flessen water niet gevuld zijn met water uit de kraan. Gebruik dus zeker je gezond verstand als je wat drinkt op Bali en ook als je een restaurant uitkiest om iets te eten. Als je kan controleren dat alles er netjes bij ligt, zoals ook de keuken, zal dit jou al een mooie voorsprong bieden.

Vertrekbelasting betalen

Bij je vertrek vanuit Bali, moet je een vertrekbelasting betalen per persoon. Veel reizigers zijn hiervan niet op de hoogte. Je doet er goed aan om dit na te gaan bij je reisbureau, zodat je niet voor onverwachte betalingen komt te staan. Als de vertrekbelasting nog steeds geldig is wanneer je naar Bali reist, moet je ervoor zorgen dat je voldoende geld bij je hebt. Bij je vertrek op de luchthaven zijn er misschien geen geldautomaten beschikbaar, waardoor je deze belasting misschien niet zou kunnen betalen en je hierdoor in de problemen komt.

Bali is de ultieme vakantiebestemming

Bali is de ultieme vakantiebestemming. Je kan er veel zien en doen. Het maakt niet uit wat voor soort vakantie je wilt doorbrengen op het eiland, je zal er zeker veel plezier beleven. Een rondreis over het complete eiland zal je doen beseffen dat Bali meer is dan alleen een vakantieoord. Bali heeft zoveel meer te bieden en kent naast alle stranden en hotels ook vele natuurschone omgevingen.